Medische Echo's
Bij EyeBaby maken we alle medische zwangerschapsecho's. Bij een medische echo is er een indicatie om de echo te doen. Jouw verloskundige geeft je wanneer dat nodig is een verwijzing voor een medische echo. Na jouw echo sturen wij het onderzoeksverslag terug aan jouw zorgverlener. Alle plaatjes zijn natuurlijk voor jou.
Met de verwijzing declareren wij de kosten van jouw echo bij jouw zorgverzekeraar. Ben je niet verzekerd? Dan betaal je de kosten van jouw medische echo zelf. Wij hanteren de TARIEVEN(Nederlandse Zorg Autoriteit).
Kom je in de goede week?
Jouw verloskundige heeft je verwezen voor een echoscopisch onderzoek. Om haar onderzoeksvraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk dat je in de juiste zwangerschapsweekde echo laat maken. Vul jouw uitgerekende datum in en zie wanneer je het beste jouw echo kunt plannen.
Kies de juiste week voor jouw echo
Echo's vroeg in de zwangerschap
Wanneer je nog pril zwanger bent kan er een indicatie zijn om met de echo naar jullie kindje te kijken. Jouw verloskundige stelt hiervoor de indicatie en verwijst je. Heb je geen verwijzing maar wil je wel een vroege echo? Maak dan een afspraak voor kindje kijken
Ben je onder zorg bij Amare? Samen met Amare bieden wij alle zwangeren een vroege echo aan. De kosten hiervan worden tussen Eyebaby en Amare gedeeld. Neem voor jouw afspraak dan even telefonisch contact op. Tijdens kantoortijden staat onze assistente je graag te woord.
Vitaliteitsecho
Rond jouw 8e week kan worden gekeken of het hartje klopt, of je zwanger bent van een eenling of een meerling, of het kindje goed in jouw baarmoeder zit en of volgens verwachting groeit. Een indicatie voor deze echo is bijvoorbeeld een miskraam in de voorgeschiedenis of een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Bij een prille zwangerschap is het kindje nog erg klein, ongeveer 1,5 cm. en ligt diep in je baarmoeder. Met een inwendige echo kunnen we van dichtbij kijken. Hierdoor zien we meer detail. Een lege blaas is hiervoor het handigste.
Wil je dat liever niet? Zorg dan voor een volle blaas. Hierdoor komt je baarmoeder meer naar boven en daardoor dichter bij de echo.
Termijnecho
Tussen de 10 en 12 weken kunnen we je kindje het beste meten. Er zijn dan nog weinig verschillen tussen kinderen. Met deze meting stellen we de leeftijd op dat moment vast. Daarmee berekenen we jouw uitgerekende datum: de dag waarop je kindje 40 weken oud is. Wanneer je kindje geboren wordt is lastig te voorspellen.
De meeste kindjes komen tussen de 37 en 42 weken, met een piek rond de 40e week. Tijdens jouw zwangerschap is de leeftijd van je baby op dat moment belangrijke informatie. Ze bepaalt wat er verwacht wordt in groei en ontwikkeling. Maar ook wat er wanneer geregeld moet worden. Jouw verloskundige, kraamzorg, maar ook je werkgever willen daarom de uitgerekende datum weten.
Bloedverlies
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 5 zwangeren maakt dit mee in de eerste 3 maanden. De oorzaak van het bloedverlies kan onschuldig zijn. Bijvoorbeeld een innestelingsbloeding of een contactbloeding van de baarmoedermond. Soms is de oorzaak niet onschuldig. Bijvoorbeeld door een
buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of door een miskraam. Vaak heb je hierbij ook klachten als krampende buikpijn of zeurderige rugpijn. Wanneer je al een echo hebt gehad en er is een kloppend hartje gezien, is de kans dat je een miskraam krijgt niet zo groot. Heb je nog geen echo gehad? Neem dan contact op met je verloskundige voor een echo afspraak op korte termijn.
Screening in de zwangerschap
Screening is het doen van onderzoek naar mogelijke aandoeningen of lichamelijke afwijkingen. Bij ongeveer 5 op de 100 zwangeren is op de echo iets te zien dat een afwijking zou kunnen zijn. Het is belangrijk dat je voorafgaand aan het onderzoek goed geïnformeerd bent. Via jouw verloskundige krijg je alle informatie over de onderzoeken. Wanneer je hier gebruik van wilt maken, krijg je een verwijzing. Daarna kun je een afspraak maken.
Bij Eyebaby kun je terecht voor zowel de 13 weken echo (ET SEO) als de 20 weken echo (TT SEO). Screeningsonderzoek komt erg nauwkeurig. Dit vraagt zowel van jou, als van de echoscopiste alle aandacht. Het is daarom noodzakelijk dat er geen kinderen aanwezig zijn tijdens de echo. Een uitslag waarbij er zorgen zijn om jouw baby kan heel spannend zijn. Neem daarom naar de screeningsecho echo jouw partner mee. Kan je partner niet mee? Neem dan een ander vertrouwd iemand mee.
Wil je graag opa's / oma's / kinderen betrekken bij echo's in jouw zwangerschap? Maak dan een afspraak voor een pretecho. Hierbij zijn zij wel van harte welkom.
Je krijgt altijd direct de uitslag van het onderzoek. Wanneer er iets bijzonders gezien is bij de screening wordt je door jouw verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar krijg je een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO) waarmee je duidelijkheid krijgt wat dit verder betekent voor de zorg in jouw zwangerschap.
ET SEO: de 13 weken echo
12+3 tot 14+3 wk
Het ET - SEO is een screeningsecho naar mogelijk aangeboren afwijkingen. Je kan deze echo alleen laten maken wanneer je mee doet aan de IMITAS studie. Jouw verloskundige legt je hierover alles uit. Na de uitleg en het tekenen van de toestemmingsverklaring kan jouw verloskundige de echo aanvragen. Hierna kan de afspraak ingepland worden. Voor meer informatie kijk bij deze website: https://www.pns.nl/13-wekenecho
De twintig weken echo
18-21 weken (liefst 19-20)
Met de twintig weken echo onderzoeken we of jouw baby zich goed ontwikkelt. We maken deze echo het liefste rond tussen 19+0 en 20+0 weken. Het onderzoek komt erg nauwkeurig. Dit vraagt zowel van jou, als van de echoscopiste alle aandacht. Het is daarom noodzakelijk dat er geen kinderen aanwezig zijn tijdens de echo.
Soms zien we dat iets er bij jouw kindje anders uit ziet. Dit kan een afwijking zijn. Zo’n uitslag kan best spannend zijn. Neem daarom naar de twintig weken echo jouw partner mee. Kan je partner niet mee? Neem dan een ander vertrouwd iemand mee.
Wanneer er iets bijzonders gezien is wordt je door jouw verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar krijg je een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO) waarmee je duidelijkheid krijgt wat dit verder betekent voor de zorg in jouw zwangerschap. Voor een GUO kun je terecht in het Rijnstate, in ziekenhuis Gelderse Vallei of in het Radboud.
Voor meer informatie kijk bij deze website: www.pns.nl/20-wekenecho
overige medische echo's
Bij alle medische echo's beoordelen we naast de reden van het onderzoek ook altijd de groei van je kindje en kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater. Goed onderzoek staat op de eerste plaats. Uiteraard leggen we je alles uit en krijg je leuke foto's mee. Heb je een account op zwangerenportaal? Wij kunnen de echo beelden via zwangerenportaal met je delen.
De uitslag van het onderzoek wordt direct met je besproken. Jouw verloskundig zorgverlener krijgt van ons de uitslag via zorgmail. Zo zijn zij ook op de hoogte van eventuele bijzonderheden. Mocht het nodig zijn kunnen zij je verder door verwijzen.
Jouw zorgverzekeraar vergoedt medische echo's. Je krijgt hiervoor van ons geen rekening. Ben je niet verzekerd? Of heb je een buitenlandse zorgverzekering? Dan moet je de kosten zelf betalen. Je krijgt van ons een rekening mee zodat je de kosten kan terugvragen aan jouw verzekeraar. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) stelt hiervoor de tarieven vast.
Placenta
Wanneer bij de 20 weken echo jouw placenta laag ligt, wordt rond 30-32 weken de afstand tussen de baarmoedermond en de placenta opnieuw gemeten. Door het groeien van de baarmoeder wordt deze afstand groter. Is de afstand kleiner dan 2 cm? Dan verwijst jouw verloskundige je door naar het ziekenhuis.
Vaak lukt het om uitwendig de afstand tussen de placenta en de baarmoedermond te meten. Soms lukt dat door de ligging van het kindje, of de placenta niet. Het is dan noodzaklijk voor een goede beoordeling om de echo inwendig te doen.
Groeiecho
Groei echo’s worden in een reeks gedaan. Bijvoorbeeld bij 28, 30, en 32 weken. Door je kindje te meten wordt de snelheid waarmee je baby groeit vastgesteld: de p waarde. Bij p50 is heel gemiddeld. Bij p90 groeit je kindje wat sneller, bij p10 groeit je kindje wat langzamer. Alles tussen de 10 en 90 is volstrekt normaal.
Tijdens de zwangerschap is het goed wanneer je kindje een stabiele groeisnelheid heeft. Verandert het tempo dan zou dat kunnen komen doordat de omstandigheden voor je kindje veranderd zijn. Bijvoorbeeld door jouw bloedsuiker of door jouw bloeddruk. Bij veranderingen in groeisnelheid is het daarom verstandig uit te zoeken waar dit mogelijk door komt.
Liggingsecho
Bij de liggingsecho wordt gekeken of het hoofdje beneden ligt. Sommige kinderen liggen in stuit met de billen beneden, of de billen en de voeten. Heel soms ligt een kindje dwars. De meeste kinderen die vanzelf goed zijn gaan liggen, blijven ook zo liggen. We maken de echo tussen de 35 en 36 weken.
Ligt je kindje anders? Vaak draaien kinderen spontaan alsnog naar een goede ligging. Soms is het nodig om je baby hier een beetje bij te helpen. Dit kan met een versie. Jouw verloskundige kan je hiervoor doorverwijzen en je hier alles over vertellen. Vanaf 37 weken is het wenslijk dat je kindje goed ligt.