Wie mogen er mee naar mijn echo?
Dit is afhankelijk van het soort echo dat je laat maken.
Bij medische echo's kan het onhandig zijn wanneer er kinderen aanwezig zijn. Stel dat voor een betere beeldvorming wij voorstellen de echo vaginaal te doen. Niet iedereen vindt het fijn wanneer daar kinderen bij zijn. Sommige kinderen vinden de echo spannend en gaan huilen. Dat kan lastig zijn voor jou en voor ons.
Bij screeningsecho's zoals de 13 wekenecho en de 20 wekenecho mag je nooit kinderen meenemen. Bij een screening gaan we bij een kleine baby in detail kijken naar mogelijk aangeboren afwijkignen. De aanwezigheid van kindenren leidt af, waardoor dit goed onderzoek belemmert. Neem je toch een kindje mee naar jouw screeningsecho? Dan gaan we een nieuwe afspraak maken.
Wij begrijpen goed dat voor broerjtes en zusjes een echo meemaken een hele beleve is is. Bij pretecho's ligt alle aandacht bij het op een leuke manier je kindje in beeld brengen. Daar zijn kinderen dan ook van harte welkom!
Hoe zit dat met een volle blaas?
Een volle blaas duwt jouw baarmoeder omhoog. Hierdoor kunnen we vanaf jouw buik, makkelijker in je baarmoeder kijken. Bij echo's vanaf de buik is een volle blaas daarom handig. Wanneer je een uur voor jouw afspraak naar toilet gaat en een glas water drinkt, is je blaas meestal vol genoeg voor de echo.
Bij een inwendige echo duwt een volle blaas je baarmoeder ook omhoog. Dit is dan niet zo handig. Bij een inwendige echo is daarom een lege blaas makkelijk voor ons en ook voor jou.
Wat is 2D echo?
Met 2D kijken we in 2 dimensies: breedte en diepte. Je krijgt "platte" beelden. Bij 3D wordt de dimensie lengte toegevoegd. Wordt niet maar 1 plakje gescand, maar heel veel plakjes naast elkaar. Waaruit het echo apparaat een beeld op bouwt met diepte.
Bij echo onderzoek wordt door de probe geluid uitgezonden en weer ontvangen. Het geluid gaat door jouw buik en door jouw kindje heen. Onderweg vervormd het door de weefsels waar het doorheen gaat. De computer maakt aan de hand van die vervorming de beelden. Je ziet een "plakje" door jou en de baby. Dit "plakje" heeft alleen een breedte- en diepte dimensie. Dat noemen we 2D.
Wat is 3D-4D?
Bij 3D wordt de dimensie lengte toegevoegd. Er wordt niet maar 1 plakje gescand, maar heel veel plakjes naast elkaar. Hieruit bouwt het echo apparaat een beeld op bouwt met diepte.
Met 4D scannnen we live 3D. Naast breedte, diepte en lengte is tijd toegevoegd. Dit betekent dat je in 3D kijkt, en beweging van je baby kan zien. Wanneer je kindje erg beweeglijk is, is het moeiljker om mooi beeld te maken. De computer heeft dan alle rekenkracht nodig om je kindje te volgen!
Bij alle echo's zijn we afhankelijk van de ligging van je kindje. Om mooie 3D-4D beelden te maken is het handig wanneer er voldoende vruchtwater is voor het gezichtje en je kindje niet te snel beweegt. We raden je daarom aan om dit tussen de 26e en 32e week te doen. Mocht het niet lukken om bij die zwangerschapsduur een mooie foto van het gezichtje te maken plannen we met plezier een herhalingsecho bij je in.